zo kaal als een luis


zo kaal als een luis 1.0

heel erg kaal

Algemene voorbeelden


Het Krammer-Volkerak kunnen we betitelen als een kansrijke locatie voor een broedend stel zeearenden. Tot 1987 was dit gebied echter zout, na de aanleg van de Philipsdam werd het zoet. Het gebied was destijds zo kaal als een luis, maar raakte door de wisseling van zout naar zoet, geleidelijk begroeid.

https://www.ad.nl/rivierenland/zeearend-av01-is-in-de-buurt~aa0190f3/?referrer=https://www.google.com/,

Er was geen sprietje groen te bekennen op de landerijen waar de Oost-Afrika trein door reed. Enkel stonden er de mangabomen in hun eeuwig groen, een zeer goede soort vruchtboom die het in alle seizoenen schitterend uit houdt. Daar het officiële uur van Kigoma een hele tijd voor is op de zonnetijd kon Bertus het landschap nog heel goed overzien voor het stikdonker werd. Plat land, iets gegolfd hier en daar, zo kaal als een luis en overal verschroeid.

https://versteegde.nl/Nol_de_Leest/TABORA.html

Zie je daar in het midden van mij die grote eik staan? Vóór deze stond daar een andere eik, een machtig grote. Toen ik nog maar enkele maanden oud was werd op diezelfde plaats een onooglijk eikenboompje geplant. Ik voelde mij beledigd dat er zo'n stokkerig armetierig boompje op mij geplant werd. In het begin hield ik dan ook mijn mond dicht als het ding tot mij sprak. Ik hield dit een jaar vol. Winter, voorjaar, zomer, verstreken. Toen in de herfst het boompje zo kaal als een luis werd lachte ik in mijn vuistje.

http://meeopdewind.nl/het-dorpsplein-vertelt/,

zo kaal als een luis 2.0

heel erg arm; straatarm

Algemene voorbeelden


Kom bij Sahm niet aan met de economische recessie: hoe de hoge werkloosheid de jeugd het uitzicht op een hoopvolle toekomst ontneemt. "In Mexico hebben de mensen ook geen geld en desondanks zijn ze gelukkig," reageerde hij. "Kort voordat ik hier naar toe afreisde, ben ik er nog geweest. Op een gegeven moment zat ik in een bus toen er een jongetje van een jaar of tien instapte. Hij was zo kaal als een luis: hij had gaten in zijn schoenen, gaten in zijn broek, gaten in zijn hemd. Het enige dat hij had was een transistor, een aftands ding weliswaar, maar er kwam geluid uit. Het luidsprekertje hield hij tegen zijn oor gedrukt. En hij zong mee. Hij voelde zich goed. Ik bedoel, als je je gelukkig wilt voelen, dan ga je je vanzelf gelukkig voelen."

http://www.popstukken.nl/interview/doug-sahm-texas-tornado,